Kerap hamil menjejaskan tulang

Wanita disaran supaya menjarakkan kehamilan sekurang-kurangnya selama 2 tahun. 

Memiliki zuriat yang ramai selalunya boleh memberikan kebahagiaan dalam kehidupan berkeluarga. Namun kehamilan yang kerap dan dalam jarak yang dekat turut mengundang risiko kepada ibu hamil.

Seorang pakar perubatan rehabilitasi dari Fakulti Kedoktoran Universiti Indonesia, Dr. Siti Annissa Nuhonni berkata bayi di dalam kandungan memerlukan kalsium yang banyak untuk proses pembesarannya. Kalsium tersebut disumbangkan oleh ibu dan kuantitinya perlu dikongsi bersama. Ia secara tidak langsung menunjukkan bahawa ibu hamil memerlukan kuantiti kalsium yang tinggi berbanding biasa. 


Selain itu, setelah proses melahirkan anak, kuantiti kalsium yang banyak masih diperlukan untuk disalurkan kepada bayi melalui susu ibu.

"Ini secara tidak langsung menyebabkan seorang ibu memerlukan jumlah kalsium yang lebih berbanding keadaan biasa, " jelasnya.

Tambah Annissa, jarak kehamilan dan kelahiran yang dekat akan turut menyebabkan ketidakseimbangan kandungan hormon estrogen di dalam tubuh. Ketidakseimbangan hormon pada wanita tersebut secara tidak langsung akan mengganggu penyerapan kalsium ke dalam tulang. 

" Estrogen penting untuk penyerapan kalsium. Jadi, apabila ia terganggu, struktur tulang juga akan terganggu akibat kekurangan kalsium," ujar Annissa.

Lebih memburukkan keadaan apabila darah kehabisan kandungan kalsium dan ia mula menyerap daripada tulang, dan gigi pula Ini kerana sebanyak 80% kandungan kalsium dalam badan terdapat pada bahagian itu.


Minum banyak susu dapat menambah bekalan kalsium ibu hamil.


Setelah banyak kalsium diserap keluar, ia akan mengganggu struktur tulang dan gigi. Ia akan mengurangkan kepadatan struktur itu yang akhirnya mengundang penyakit berkaitan tulang. Ibu hamil digalakkan minum banyak susu dan mengambil sumber kalsium lain seperti keju, yogurt dan sayuran berdaun hijau sebagai cara untuk mengoptimumkan jumlah kalsium dalam badan.

Sebagai langkah untuk membantu mengekalkan kesihatan tulang dalam kalangan wanita, Pakar Perunding Seksual dan Kesihatan Reproduktif, Dr. Mohd Ismail Tambi menasihatkan mereka yang berisiko agar menjarakkan tempoh kehamilan. Sambil merujuk kepada kepentingan amalan berpantang selepas bersalin, Ismail menjelaskan bahawa wanita perlu menjaga kesihatan reproduktif sepanjanh tempoh mengandung sehingg melepasi waktu bersalin. 
" Amalan berpantang adalah penting kerana ia merangkumi tempoh seseorang wanita yang baru bersalin untuk pulih dari segi mental dan fizikal. Jarak masa yang lama sebelum kembali mengandung dapat digunakan oleh ibu untuk mengembalikan kalsium dalam badan dan menghilangkan trauma kelahiran," katanya. 

Seseorang ibu bukan sahaja memerlukan tempoh pantang sebelum kembali mengandung bahkan masa yang lebih lama sebagai langkah menjaga kesihatannya. Sambil menyebut saranan Islam supaya wanita menjarakkan kehamilan selama 2 tahun, Ismail menasihati pasangan agar merancang kehamilan dengan pelbagai kaedah.


kredit KOSMO

Comments

Popular Posts