7 KRITERIA PENTING ESP

Sejak akhir-akhir ni, ramai yang bertanya mengenai Energizing Soy Protein (ESP) dan ada antara mereka yang masih lagi dengan mind set yang menyamakan ianya adalah sama saja dengan soya biasa di pasaran. 

NO!

Sebab itu penting untuk kita ketahui dulu kandungan produk-produk yang kita nak makan. Sekurang-kurangnya dapatkan serba sedikit info tentang produk tersebut tersebut supaya bila kita ambil atau makan, tahap keyakinan kita lebih tinggi dengan apa yang kita makan. Taklah kita hanya terpengaruh dengan cakap-cakap orang saja. 

Sekurang-kurangnya bila kita memang yakin dengan produk yang kita makan, barulah khasiatnya akan mudah terserap sepenuhnya oleh badan dan memberikan hasil yang kita inginkan. Makan tanpa ilmu tak bermakna apa-apa malah akan beri impak yang tidak bagus lagi sekiranya ia tidak memberi kesan yang diingini. Bila kita kurang berkeyakinan, kita akan mudah goyah terhadap sesuatu. Keyakinan itu harus ada walaupun hanyalah setakat pemakanan sahaja .

Apa yang saya nak sampaikan ini adalah mengenai ESP. Kenapa ia dikatakan berbeza dengan soya lain. Itu yang akan saya kongsikan bersama anda kat sini. Bila dah banyak sangat produk protein soya di pasaran, penting untuk kita tahu apa yang membezakan antara setiap satu itu. 

Bagaimana untuk kita memilih produk protein soya terbaik?

1) Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organik. Kenapa?

Kacang soya mesti ditanam secara organik kerana kajian penanaman secara kimia ( bukan organik ) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan. Dari segi kajian, sidah terbukti ianya ada hubungkait antara kanser dan nitrates.  Jadi amatlah penting pesticides, fungisides dan herbicides tidak digunakan sepanjang proses pembesaran kacang soya ini.

2) Kacang soya mestilah non-GMO (tidak dihasilkan secara genetik). Kenapa?

Kacang soya mestilah non-genetically engineered. Secara umumnya, kacang soya yang mempunyai genetik yang telah diubaisuai  ini adalah murah untuk dihasilkan (lebih kurang vitamin sintetik). Kebanyakan syarikat akan mencari cara menjimatkan kos dan semestinya menggunakan kacang soya yang dihasilkan secara pengubahsuaian genetik. Dr. Louis J. Pribyl, seorang saintis kerajaan dari Brazil menekankan yang berdasarkan kajian, toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan ke dalam sel tumbuhan. 

3) Kacang soya mesti mengandungi 9 asid amino perlu. Kenapa?

Ia merupakan ciri yang amat penting. Badan memerlukan kesemua 9 asid amino ini untuk menghasilkan hormon, jus penghadaman, antibodi dan enzim. Jika salah satu asid amino ini tiada, imun sistem boleh merudum sebanyak 30% dan boleh menyebabkan kebanyakan fungsi di dalam tubuh akan terganggu atau terhenti. 
4) Soyflakes mesti dibersihkan dengan air dan bukannya alkohol semasa proses pembuatan. Kenapa?

Jika ianya dicuci dengan alkohol, ia akan memusnakan kandungan isoflavones yang terkandung di dalamnya sebanyak 88%! Sedangkan isoflavones itu diperlukan untuk mengurangkan risiko kanser paru-paru dan lain-lain lagi. Isoflavones juga bermanfaat dalam penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang. 

5) Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan.Kenapa?

Soya yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. Sedangkan jika kekurangan bahan-bahan ini akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature dan restless leg syndrome. 

Find a brand that uses an extracting process that removes this substance,yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the highest level of amino acids and isoflavones which are very sensitive to heat.


6) Proses pembuatan protein soya sebaiknya tanpa pemanasan. Kenapa?

Amino asid sangat sensitif dengan suhu yang panas. Dalam sesetengah kajian, cooking protein mampu memusnahkan sebanyak 50% asid amino perlu. Jika seseorang mengamalkan diet yang kekurangan asid amino perlu, didapati perkembangan otak dan hormon akan terbantut.

7) Soy isolated itu mesti ditambah dengan unsur kalsium. Kenapa?

Kajian/artikel melaporkan bahawa serbuk soya adalah sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang. Untuk itu, unsur kalsium yang secukupnya mesti ditambah ke dalam protein soya untuk meneutralkan kembali serbuk soya itu. Kebanyakan pengusaha/pengeluar protein tidak menambah kalsium yang mencukupi.

Amacam? Boleh anda cari suplemen protein soya yang ada 7 kriteria ini? Maybe ada tapi tak semuanya memenuhi syarat. Mungkin ada kebanyakannya adalah soya yang telah diubahsuai genetiknya. So, tak perlu risau lagi dengan ESP ini kerana ia sememangnya memenuhi ketujuh-tujuh kriteria dalam pemilihan soya terbaik.Sememangnya ia tidak sama dengan soya yang berada di pasaran sekarang ni. 

Jom cuba dan rasai perbezaannya pada kesihatan anda!Harga untuk 1 canister hanya RM150 sahaja. 

Kalau berminat nak rasai kebaikan soya terbaik ini, hubungi saja saya untuk dapatkannya pada harga yang pasti ISTIMEWA!

Tunggu apa lagi..

Hubungi

Call./sms/whatsapp : 012-3860720 (Ku)
FB :Nutri Hijau Shoppe
Email : khshaklee@gmail.com


Comments

Popular Posts