Makanan Glisemik Rendah

Tahukah anda apa itu Indeks Glisemik?

Indeks glisemik adalah indeks pengukuran mengenai kesan makanan yang mempunyai karbohidrat ke atas paras glukosa darah. Pendek kata, ia menempatkan kedudukan karbohidrat berdasarkan impaknya terhadap paras gula atau glukosa dalam darah. Karbohidrat yang memecah dengan cepat mempunyai indeks glisemik (GI) yang tertinggi yang akan menyebabkan paras glukosa dalam darah meningkat dengan cepat manakala yang mempunyai GI rendah pula memecahkan gula dengan perlahan-lahan dan teratur sambil membebaskan glukosa ke dalam sistem badan kita pada kadar yang terkawal. 

Makanan yang mempunyai indeks glisemik yang rendah sangat lambat untuk dicerna dan diserap kerana pemecahan dan pembebasan glukosa adalah secara berperingkat-peringkat. Mengekalkan paras glukosa dalam darah pada kadar yang rendah amatlah penting dalam pengurangan berat badan kerana ia juga dapat mengawal selera makan si pemakan dan juga melambatkan rasa lapar mereka. Selain itu, ia juga memberi manfaat dalam penjagaan kesihatan untuk jangkamasa yang panjang. 

Di bawah ini merupakan makanan-makanan harian kita beserta indeks glisemik masing-masing. Mungkin ini boleh dijadikan sedikit sebagai panduan bagi mereka yang mengalami kencing manis agar mereka dapat mengawal penyakit mereka melalui kawalan pemakanan.
Yang kat bawah ni ada nyatakan mengenai GI produk Shaklee Energizing Soy Protein dan Meal Shakes 
GI tinggi  : 70 dan ke atas
GI sederhana : 56-69
GI rendah : 55 dan ke bawah

ESP mempunyai GI- 39 manakala Meal Shakes GI - 44. GI berada pada paras yang rendah untuk kedua-duanya.

Amat penting bagi pesakit kencing manis agar mereka mengawal paras gula mereka melalui pemakanan ini kerana ia akan turut memberi kesan kepada kualiti hidup dan juga jangka hayat pesakit. Jika paras gula dalam darah tidak terkawal dalam tempoh yang agak lama, ia mungkin akan menyebabkan pelbagai komplikasi penyakit lain seperti Diabetik neuropati atau kerosakan saraf, hilang daya penglihatan, buah pinggang rosak dan juga hilang deria rasa pada kaki dan tangan. Jadi, cuba dapatkan makanan yang berglisemik rendah sebagai langkah kawalan dan Energizing Soy Protein adalah salah satunya kerana ia juga dapat mengawal selera makan anda untuk tempoh yang lebih lama. Harga retail adalah RM150. Untuk mendapatkan harga istimewa, boleh

Hubungi :

FB : Nutri Hijau Shoppe
Call/sms/whatsapp : 012-3860720 ( Ku)
Email : khshaklee@gmail.com


Comments

Post a Comment

Popular Posts