Kalsium membantu atasi kejang otot

Bercerita mengenai kejang otot atau kadangkala kaki cramp, saya pasti semua orang pernah merasainya. Semua orang tidak kira lelaki atau perempuan, sudah semestinya pernah menghadapi situasi yang buat kita tidak selesa tambah-tambah lagi jika ia berlaku semasa kita dah bersiap sedia nak tidur.

Apakah punca kepada kaki cramp ini?

Perkara pertama, cuba anda check dahulu jika anda ada mengambil sebarang ubat atau steroid untuk penyakit anda. Sebagai contoh ubat darah tinggi iaitu Diuretic, ia memang akan bagi sedikit kesan kepada ketidakseimbangan level potassium dan magnesium dalam badan.


Salah satu punca yang menjadi penyebab kepada kejang otot ini adalah kekurangan kalsium. Ramai yang tak tahu sebenarnya kalsium memainkan peranan yang sangat penting untuk otot kita. Ia berfungsi supaya otot dapat meregang dan mengecut dengan baik. Kita tidak akan mengalami masalah kejang otot ini jika otot kita dapat meregang dan mengecut.


Kenapa kita akan rasa kebas atau kesemutan pada kaki?

Ini berlaku kerana mesej dari otak tidak sampai ke otot dan saraf. Proses penghantaran maklumat ini dipanggil neurotransmitter. Ion kalsium membantu dalam pelepasan neutrotransmitter. Jika kalsium tiada atau kurang, ini akan menyebabkan maklumat tidak dapat sampai kepada penerima iaitu otot dan saraf. Akibatnya, badan tidak dapat bergerak kerana tidak menerima arahan dan dengan itu, otot juga tidak dapat meregang dan mengecut. 

Antara gejala yang paling ringan adalah kejang kaki. Situasi ini kerap berlaku pada ibu hamil. Ini mungkin disebabkan oleh kuantiti kalsium di dalam tubuh semakin berkurang kerana bayi dalam kandungan turut berkongsi kalsium untuk pertumbuhannya.  Orang tua juga tidak terkecuali mengalami kejang otot ini seiring dengan pertambahan usia mereka yang kebanyakannya semakin berkurang kalsium di dalam badan.


Jadi, apakah penyelesaian kepada masalah kejang kaki ini?

Jika anda sudah kenal pasti punca kepada anda kejang kaki, ia adalah mudah untuk merawatnya. Bagi ibu hamil, anda mungkin boleh dapatkan keperluan kalsium yang secukupnya untuk ibu hamil. Ingat, semasa anda hamil, kalsium anda akan turut dikongsi bersama bayi anda. Pastikan anda yang kejang kaki tidur dalam keadaan kaki tinggi sedikit. Jika boleh, tekapkan tuala suam pada kaki atau betis anda untuk menghilangkan kejang.

Magnesium dan potassium juga turut penting dalam mengatasi masalah kejang kaki ini. Jadi, jika nak dapatkan kalsium yang lengkap bersama magnesium, cubalah OSTEMATRIX SHAKLEE sahaja..

Memang berkesan sangat Ostematrix ni untuk masalah kejang kaki. Saya sendiri pernah mengalami kejang kaki atau cramp kaki di waktu malam sebelum tidur. Alhamdulillah, tanpa minyak panas pun, kejang kaki saya beransur hilang selepas saya telan 4 biji Ostematrix..best kan?

Ini lagi testimoni mereka yang pernah mengalami masalah kaki cramp di waktu malam.

Bagaimana? Best kan? Jom dapatkan sekarang demi kesihatan anda..

Hubungi

Call/sms/whatsap : 012-3860720 (Pn Ku)
FB : Nutri Hijau Shoppe
Email : khshaklee@gmail.com

Comments

Popular Posts