Perbezaan ubat dengan suplemen

UBAT


1) Ubat sama sekali ganjil dengan tubuh badan. Mereka tidak menjadi sebahagian daripada tisu-tisu kita, tidak juga menyumbang bahan-bahan berkhasiat. 

2) Ubat ialah ejen-ejen bahan kimia yang kuat yang boleh mengubah fungsi-fungsi secara mengganggu tindakan biokimia dan proses enzim.

3) Ubat boleh mengakibatkan kesan sampingan, kebanyakkan boleh kekal dalam badan. Malahan aspirin boleh kekal menyebabkan gangguan dalam perut, pendarahan dalam perut, loya, gangguan penglihatan, gangguan mental, bintik-bintik merah, telinga berdengung, gangguan penghadaman dan akhirnya kematian.

4) Ubat bertindak baik hanya secara berasingan. Ianya boleh mengganggu satu sama lain dn berkebolehan menghasilkan kesan-kesan sampingan. 

5) Ubat baik dimakan biasanya di pertengahan waktu makan untuk mengelakkan hal yang saling mempengaruhi atau pencairan oleh kesan daripada makanan.

6) Ubat berkemungkinan membawa maut. Salah guna atau berlebihan boleh membunuh.

7) Ubat menghasilkan kesan kepada setiap orang. Tidak kira apa keadaan seseorang itu. Seseorang boleh merasai kesan pengambilannya.

8) Ubat bertindak cepat dan menakjubkan. Seseorang boleh menerima kesannya dalam jangka masa yang pendek beberapa minit atau jam. 

9) Ubat merawat kesan atau tanda-tanda sakit, tetapi bukannya merawat punca sakit. Ianya hanya menutup kesakitan, disebaliknya ia tidak memulihkan. Tidak ada keadaan badan yang disebabkan oleh kekurangan apa-apa ubat. Contohnya sakit kepada bukan disebabkan kekurangan aspirin pada sesuatu sistem.

10) Orang tua biasanya memerlukan ubat pada sukatan yang rendah kerana mudah mendapat kesan sampingan yang serius jika dibandingkan dengan orang muda. 


SUPLEMEN

1) Bahan berkhasiat kesemuanya adalah semulajadi dan penting kepada tubuh badan. Jika kita kurang mengambilnya, kita akan mati atau sengsara akibat kelemahan fungsi organ.


2) Bahan-bahan berkhasiat bertindak dengan membantu tindakan bioimia dan pemprosesan enzim.

3) Bahan berkhasiat tidak menimbulkan kesan sampingan. Menggunakannya berlebihan hanya terganggu sementara. Oleh itu badan akan membina sistem enzim untuk menghadapi bahan berkhasiat, ianya bersedia menghadapi kelebihan.
4) Bahan berkhasiat bertindak lebih baik secara bersatu antara satu sama lain ibarat rantai. Kesemuanya harus bergabung untuk menghasilkan kesan yang lebih baik.

5) Bahan berkhasiat baik diambil bersama makanan. Ianya lebih berkesan menyerap bersama makanan dan mempertingkatkan keberkesanan penghadaman lain-lain faktor makanan.

6) Bahan berkahsuat selamat. Tiada satu pun kenyataan yang tercatit mengenai merbahayanya dengan pengambilan vitamin, zat galian dan asid amino.

7) Bahan berkhasiat tidak menghasilkan tindak balas kepada seseorang. Ianya hanya memberi kean sekiranya bahan-bahan berkhasiat ternyata kekurangan dalam tubuh badan.

8) Bahan-bahan berkhasiat bertindak secara perlahan-lahan dalam jangka masa yang panjang. Ia kebiasaannya mengambil masa berbulan-bulan untuk mencapai kesan kejayaan.

9) Bahan berkhasiat bertindak merwat terhadap punca penyakit sekiranya digunakan kerana menampung kekurangannya. Jika sesuatu keadaan yang sedia ada itu berpunca dari kekurangan sesuatu bahan berkhasiat yang tertentu. Oleh itu menambahkannya ketika mengambil makanan dapat mengatasi masalah serta kerosakan yang telah terjadi dan tidak berulang lagi.

10) Orang tua memerlukan lebih banyak bilangan khasiat. Oleh kerana faktor-faktor kekurangan yang berlarutan begitu lama serta penghadaman yang lemah.


RINGKASANNYA....

- Ubat diambil ketika sakit sahaja.

- Suplemen boleh diambil pada bila-bila masa. Yang paling penting minum air banyak semasa mengambil suplemen.

- Ubat mengandungi dadah yang membolehkan ia bertindak cepat.

- Suplemen tidak menggunakan dadah tetapi mengandungi banyak vitamin-vitamin yang sihat yang digunakan untuk melawan penyakit.

Comments

Popular Posts